Volkskrant:
Het internationale kennisinstituut Clingendael waarschuwt dat de langdurige periode van olieschaarste veel sneller zal aanbreken dan wordt gedacht. Niet rond 2015, maar al in 2010 zal er wereldwijd een nijpend tekort zijn. De bodemprijs van een vat olie gaat naar 110 dollar.
Wereldwijd olietekort veel eerder dan verwacht (AP)
Dat staat in de pas verschenen analyse Oil turbulence in the next decade. Het is de eerste keer dat Clingendael zich zo pessimistisch toont over de oliemarkt. Door de tekorten zouden er ook militaire conflicten kunnen ontstaan in olielanden in Afrika.
Het Internationaal Energie Agentschap ging er tot voor kort van uit dat de tekorten zich rond 2015 zouden aandienen. Clingendael becijfert nu dat de problemen al vijf jaar eerder hun beslag krijgen. ‘Als geen actie wordt ondernomen, zal het energiesysteem op zijn grondvesten schudden’, staat in het rapport.
Zelfs met optimistische scenario’s zullen de tekorten het komende decennium aanhouden, denkt Clingendael. ‘Realistisch gezien, zal de situatie de komende tijd eerder verslechteren dan verbeteren.’
De wereld zal daardoor ‘door een periode van substantiële vraagverstoring’ gaan. Het tekort zal in 2030 ongeveer 11 tot 18 miljoen vaten per dag bedragen, oftewel tweederde van het dagelijkse verbruik in de Verenigde Staten. Als bestaande velden sneller opraken, wordt de krapte nog nijpender.
bron
Nu.nl:
'Oliekartel kan oliebehoefte dekken'
Uitgegeven: 30 juli 2008 09:18
Laatst gewijzigd: 30 juli 2008 10:12
DEN HAAG - De organisatie van olieproducerende landen (OPEC) kan de wereldwijde behoefte aan olie het komende decennium makkelijk opvangen. Dit stelt Instituut Clingendael in een rapport over de oliemarkt.
Volgens de denktank uit Den Haag zal de olieproductie tot 2030 ongeveer half zo snel groeien als eerder voorzien. Dit betekent dat er in 2030 een productietekort van 11 tot 16 miljoen olievaten per dag is.
Volgens Clingendael kunnen de OPEC-landen nog 8 tot 10 miljoen vaten goedkope olie per dag extra produceren, waarmee ze het probleem voor de komende jaren oplossen. In 2005 bedroeg de dagelijkse wereldwijde olieproductie 83 miljoen vaten (van 159 liter).
bron